Un studiu recent a descoperit ceea ce pare a fi răspunsul pentru fenomenul morții subite la bebeluși (SIDS), un fenomen despre care auzim constant și de care fiecare mamă se teme.
În primele luni de viață ale copiilor mei, le verificam frecvent respirația în somn. Mă trezeam și noaptea să mă asigur că respiră.
Ce bucurie că, pe viitor, SIDS va fi abordat total diferit și că va putea fi prevenit.
Am tradus mai jos, din engleză, articolul pe care îl poți găsi AICI.
Sindromul morții subite la bebeluși ar putea fi în curând un subiect de domeniul trecutului, datorită unei descoperiri importante în cadrul unui studiu desfășurat la spitalul de copii din Westmead.
Cercetătorii au identificat butirilcolinesteraza (BChE) drept primul marker biochimic care ar putea ajuta la detectarea bebelușilor cu un risc crescut de SIDS și prevenirea acestui fenomen.
Studiul publicat de către The Lancet’s eBioMedicine a analizat activitatea BChE în 722 de probe de sânge uscate prelevate la naștere ca parte a Programului de screening pentru nou-născuți, utilizând numai mostre aprobate de părinți pentru a fi utilizate în scopul cercetării.
BChE a fost măsurat atât la SIDS, cât și la sugarii care prezentau alte cauze de deces și apoi comparat cu nivelul de BChE măsurat la 10 sugari supraviețuitori cu aceeași dată de naștere și sex.
Acest studiu a fost inițiat și condus de către Dr. Carmel Harrington, cercetător onorific la CHW (spitalul de copii din Westmead), care și-a pierdut propriul copil din cauza SIDS în urmă cu 29 de ani. În urma acestui studiu a constatat că nivelurile de BChE au fost semnificativ mai scăzute la bebelușii care au murit datorită SIDS în comparație cu bebelușii care au trăit și cu alte decese infantile.
BChE joacă un rol major în excitarea creierului, iar cercetătorii cred că nivelul scăzut al acestuia indică probabil un deficit de excitare, care se traduce în capacitatea redusă a copilului de a se trezi sau de a răspunde la mediul extern, cauzând vulnerabilitate la SIDS.
Dr Harrington afirmă că această descoperire va aduce o schimbare majoră în abordarea SIDS.
„Bebelușii au un mecanism foarte util prin care ne anunță când nu sunt fericiți. În mod normal, dacă un bebeluș se confruntă cu o situație care îi pune viața în pericol, cum ar fi dificultatea de a respira în timpul somnului, deoarece sunt pe burtă, se vor trezi și vor plânge. Ceea ce acest studiu scoate în evidență este că unii bebeluși nu prezintă capacitatea de a avea această reacție” .
Dr. Harrington.
”De multă vreme se presupune că aceasta ar fi cauza însă, până acum, nu știam ce cauzează această lipsă de reacție. Acum, că știm că BChE este implicat, putem începe să prevenim SIDS pentru acești bebeluși.”
SIDS se referă la moartea inexplicabilă a unui copil aparent sănătos cu vârsta mai mică de un an, care se petrece în timpul somnului.
Incidența SIDS a scăzut cu aproape 50% în ultimii ani, datorită campaniilor de sănătate publică care abordează factorii de risc major cunoscuți: poziții de somn cu predispoziție, fumatului matern și supraîncălzirea. Cu toate acestea, rata SIDS rămâne ridicată, contribuind la aproape 50% din toate decesele postnatale din țările occidentale și responsabil pentru două decese infantile în Australia în fiecare săptămână.
După ce și-a pierdut fiul din cauza SIDS, Dr. Harrington și-a dedicat cariera în scopul găsirii unui răspuns pentru această afecțiune, susținând o mare parte din cercetarea ei prin campania ei de finanțare publică, Damien’s Legacy. Ea spune că aceste rezultate oferă nu numai speranță pentru viitor, ci și răspunsuri pentru trecut.
„Un copil aparent sănătos, care este pus să doarmă și nu se trezește este coșmarul oricărui părinte și, până acum nu a existat absolut nicio modalitate de a ști care copil va ceda. Dar nu mai este cazul.”
„Această descoperire creează premisele intervenției și, în sfârșit, oferă răspunsuri părinților care și-au pierdut copiii într-un mod atât de tragic. Ei știu acum că nu a fost vina lor” .
Dr. Harrington
Următoarele acțiuni pentru cercetători acum sunt să introducă măsurarea BChE în screening-ul nou-născuților și să dezvolte intervenții specifice pentru a aborda deficiența acestuia.
„Această descoperire schimbă total perspectiva în cazul SIDS și reprezintă începutul unei călătorii importante. Vom putea interveni și preveni SIDS pentru a ne asigura că acești bebeluși vor trăi” .
Dr. Harrington.
Acesta este un articol tradus, varianta în engleză o găsești AICI.
Poți citi mai multe detalii despre acest studiu, în engleză AICI.